Aliatul lui Putin dă semnalul. Declarația care schimbă soarta Ucrainei, în războiul cu Rusia
Președintele Belarusului – cel mai apropiat aliat al liderului de la Kremlin, Vladimir Putin – a declarat duminică că fostul său stat sovietic sprijină pe deplin Rusia în campania sa militară din Ucraina, ca parte a angajamentului său de lungă durată pentru un „stat unitar” cu Moscova.
Belarus se alătură Rusiei. Care este poziția oficială față de Rusia
Alexander Lukașenko, aflat la putere din 1994 și acuzat în Occident de încălcări ale drepturilor omului, a permis trupelor rusești să folosească teritoriul țării sale pentru a invada Ucraina.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că declarația liderului belarus reprezintă un „semnal”, acțiunile sale urmând să fie urmărite cu atenție. Unii oficiali ucraineni sugerează că Belarus ar putea fi implicat în curând în mod direct în conflict.
În cadrul unei ceremonii de aniversare a eliberării Minskului de către trupele sovietice în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Lukașenko a declarat că a susținut campania lui Putin împotriva Ucrainei „din prima zi”, la sfârșitul lunii februarie.
„Astăzi, suntem criticați pentru că suntem singura țară din lume care a sprijinit Rusia în lupta sa împotriva nazismului. Noi sprijinim și vom continua să sprijinim Rusia”, se arată într-un videoclip difuzat de agenția de știri de stat BelTA, în care Lukașenko se adresează adunării.
„Iar cei care ne critică, oare nu știu că avem o uniune atât de strânsă cu Federația Rusă?…Că avem practic o armată unificată. Dar voi știați toate acestea. Vom rămâne împreună cu Rusia frățească”.
Țara condusă de Lukașenko, dependentă de Rusia
Belarusul s-a angajat să creeze un „stat unional” cu Rusia încă de la mijlocul anilor 1990, dar s-au făcut puține progrese în ceea ce privește punerea în aplicare a planului, iar în ultimul an Lukașenko a insistat că țara sa trebuie să își păstreze „suveranitatea”.
Cu toate acestea, Lukașenko a devenit din ce în ce mai dependent de Kremlin de când, cu sprijinul Rusiei și cu o represiune de securitate, a stăpânit protestele în masă ale demonstranților care îl acuzau că și-a fraudat realegerea în 2020.
Zelenski, citat de presa ucraineană, a declarat reporterilor de la Kiev că comentariile lui Lukașenko reprezintă o evoluție „periculoasă”.
„Declarația lui Lukașenko despre o armată unificată cu Rusia este, înainte de toate, periculoasă pentru poporul belarus”, a declarat Zelenski alături de premierul Australiei.
„El nu trebuie să antreneze Belarusul într-un război rusesc de invazie împotriva Ucrainei. Cred că acesta este un semnal periculos. Și cred că vom vedea cu toții rezultatele acestui semnal”.
Un oficial de rang înalt din cadrul serviciilor secrete ucrainene a declarat săptămâna trecută că riscul unei invazii directe a Ucrainei de către trupele din Belarus este scăzut.
Dar primarul din Liov, Andriy Sadoviy, a declarat la sfârșitul săptămânii trecute că situația de la granița cu Belarus este imprevizibilă și că a convocat o reuniune a oficialilor orașului pentru a elabora planuri de urgență în cazul unei escaladări.